Η Thaumetopoea pityocampa αποτελεί είδος σκώρου που περιγράφηκε αρχικά από τους Michael Denis και Ignacio Schiffermüller το 1775. Αποτελεί ένα από τα καταστροφικότερα είδη για τα πεύκα στην Ευρώπη, την κεντρική Ασία και τη βόρειο Αφρική.
Οι κάμπιες του είδους διαχειμάζουν σε φωλιές που μοιάζουν με σκηνές πανω στα κλαδιά των πεύκων και όταν ο καιρός γίνεται πιο ζεστός κατεβαίνουν κατά ομάδες σε μια συνεχή σειρά ακολουθώντας η μία την άλλη μέχρι τον προορισμό τους στο έδαφος ή μέσα σε αυτό.
Τα προστατευτικά τριχίδια που καλύπτουν τα σώματά τους είναι ιδιαίτερα ερεθιστικά δημιουργώντας αλλεργικές αντιδράσεις σε ανθρώπους και ζώα που έρχονται σε επαφή. Αριθμός από τα τριχίδια αυτά αποκολλάται ή και εκτινάσσεται όταν νιώσουν κίνδυνο και παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο έδαφος και σε άλλες επιφάνειες διατηρώντας την αλλεργιογόνο τους δράση.
Η επαφή με τα τριχίδια έχει ως αποτέλεσμα λεπτά ή και ώρες αργότερα την εμφάνιση κνιδωτικών πομφών που δυνατό να παραμένουν μέχρι και για αρκετές ημέρες. Τα αλλεργικά αυτά εξανθήματα προκύπτουν κατά κύριο λόγο σε ακάλυπτες περιοχές όπως στα χέρια, τον αυχένα, το πρόσωπο ή τα πόδια. Σε ορισμένους ασθενείς οι δερματικές αντιδράσεις δυνατό να είναι γενικευμένες και να διαρκούν για εβδομάδες ή και μήνες, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αναφυλακτικών αντιδράσεων.
Σε περιπτώσεις που τα τριχίδια έρχονται σε άμεση επαφή με βλεννογόνους όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις που ένα νήπιο βάζει στο στόμα του μια κάμπια, δυνατό να εμφανιστούν συμπτώματα όπως οίδημα, πόνος, δυσφαγία, σιελόρροια, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα αλλά ακόμα και αναπνευστική δυσχέρεια.
Οι αντιδράσεις κατά κανόνα είναι ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν εμφανή τριχίδια σε επαφή με το δέρμα συστήνεται η απομάκρυνσή τους με τη χρήση αυτοκόλλητης ταινίας. Οι συνήθεις αλλεργικές/ κνιδωτικές αντιδράσεις αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με τη χρήση από του στόματος αντισταμινικών σε συνδυασμό με τοπική χρήση κορτιζονούχου αλοιφής. Σε ορισμένες περιπτώσεις με πολύ έντονες τοπικές ή γενικευμένες αντιδράσεις μπορεί να κριθεί απαραίτητη η χρήση από του στόματος αγωγής με κορτιζόνη.
Η αποφυγή αποτελεί την καλύτερη λύση. Αποφεύγετε το παιχνίδι κοντά σε πεύκα αλλά και το να κάθεστε κοντά σε αυτά κατά την περίοδο που οι κάμπιες των πεύκων μεταναστεύουν. Αποφεύγετε την άμεση επαφή με τις κάμπιες αλλά και την έμμεση, το πείραγμά τους με κλαδιά ή άλλα αντικείμενα. Μην απλώνετε ρούχα για στέγνωμα κοντά σε πεύκα στις αντίστοιχες περιόδους. Η μετανάστευση της κάμπιας των πεύκων συμβαίνει όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν και για τον ελλαδικό χώρο κατά τα τέλη του χειμώνα και τους πρώτους μήνες τις άνοιξης.