Άνοιγμα, κλείσιμο, σκληρό και χαλαρό lock down, κόκκινες και σκουροκόκκινες περιοχές, και με όλα αυτά αύξηση κρουσμάτων, πληρότητα στις εντατικές, ανασφάλεια, φόβος, οργή.
Η διαχείριση καταστάσεων όπως αυτή της πανδημίας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οι συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς και τα μέτρα της κυβέρνησης σύντομα κρίνονται ανεπαρκή και μεταβάλλονται με τρόπο και ρυθμό που είναι πλέον δύσκολο κανείς να παρακολουθήσει.
Για όποιον έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με τη μελέτη της ιστορίας των πανδημιών είναι εύκολο να αναγνωρίσει ένα μοτίβο που τείνει να επαναλαμβάνεται. Πέρα από τα λάθη της εκάστοτε κυβέρνησης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τέτοιες καταστάσεις είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες κάτι που οδηγεί σε συνεχή αναπροσαρμογή των λαμβανόμενων μέτρων. Η έλλειψη σταθερότητας που προκύπτει οδηγεί όπως είναι φυσικό σε ανασφάλεια και απογοήτευση τους πολίτες και προστίθεται στην επηρεασμένη ψυχολογική τους κατάσταση.
Η εμπιστοσύνη κλονίζεται και θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια από την επιστημονική κοινότητα και τις επίσημες αρχές για να ανακτηθεί. Η ψυχολογία της γενιάς της πανδημίας του COVID-19 αναμένεται να παραπέμπει σε ψυχολογία μετατραυματικού στρες.
Ως παιδιατρική ομάδα ακολουθούμε τις επίσημες οδηγίες. Ανεξάρτητα από τις όποιες παραλείψεις και ατοπήματα, η αντιμετώπιση μιας πανδημίας είναι εφικτή μόνο με τη συντεταγμένη λειτουργία των πολιτών υπό κεντρική καθοδήγηση. Κατά την όποια χαλάρωση των προληπτικών μέτρων παραμένουμε προσεκτικοί καλύπτοντας τουλάχιστον τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή της κοινής λογικής.
⁃ Περάστε χρόνο στο ύπαιθρο, αθληθείτε, περπατήστε, παίξτε με τα παιδιά σας σε ανοικτούς χώρους.
⁃ Ο σταθερός αερισμός των στεγασμένων χώρων είναι απαραίτητος.
⁃ Αποφύγετε και περιορίστε χρονικά στο απολύτως απαραίτητο την παραμονή σε κλειστούς χώρους.
⁃ Η μάσκα ατομικής προστασίας είναι σημαντική κατά τις προσωπικές επαφές, χρησιμοποιήστε τη σωστά και διατηρείστε αποστάσεις ασφαλείας >2 μέτρων.
⁃ Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε αντισηπτικά όπου κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
⁃ Προστατεύστε τους γύρω σας. Αποφύγετε προσωπικές επαφές αν παρουσιάζετε οποιοδήποτε σύμπτωμα. Τηρείτε τα μέτρα ατομικής προστασίας. Ακολουθείστε τις οδηγίες προληπτικής απομόνωσης σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα.
⁃ Στη διάρκεια της πανδημίας το διαδίκτυο έχει λειτουργήσει ως εργαλείο εργασίας αλλά και ως ψυχαγωγική διέξοδος. Η χρονική διάρκεια των απαγορευτικών, η μειωμένη κοινωνική επαφή, η ανασφάλεια, η κόπωση έχουν οδηγήσει στη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως βαλβίδα αποσυμπίεσης. Σε αυτά αποτυπώνεται η θλίψη με τις μορφές της άρνησης, της οργής, της κατάθλιψης. Χρησιμοποιήστε την κριτική σας σκέψη για τις πληροφορίες που δέχεστε.
⁃ Ακολουθείτε επίσημες οδηγίες. Ρωτήστε το γιατρό σας. Μην εμπιστεύεστε αμφιβόλου προέλευσης και αξιοπιστίας οδηγίες που δυνητικά μπορούν να εκθέσουν σε κίνδυνο εσάς ή το περιβάλλον σας.
⁃ Αποφεύγετε τη διασπορά μέσω κοινωνικών δικτύων ιατρικών πληροφοριών από μη αξιόπιστες πηγές.
⁃ Τα προσωπικά ιατρικά σας δεδομένα αξίζουν σεβασμού, η ανάρτησή τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δυνητικά επιζήμια.