Ένας καλοφαγάς λαγός και… μωρά σε χρώμα… καροτί

Ο κύριος Αγησίλαγος είναι λαγός και εξαιρετικός τύπος, που λατρεύει τη μαγειρική, το τραγούδι και την καλή παρέα!

Η ζωή του κυλά αρμονικά, όταν ξαφνικά ο ήρωας του μουσικού παραμυθιού του Δημήτρη Μπασλάμ παθαίνει… μαγουλάδες. Δοκιμάζει ένα σωρό γιατροσόφια μέχρι που αποφασίζει να αλλάξει τη διατροφή του σε μονοφαγία. Και τότε συμβαίνει… Ανάλογα με το τι τρώει αλλάζει και το χρώμα του!

Και όμως, το παραμύθι έχει σημαντική ιατρική βάση!

Η καροτιναιμία αποτελεί μια μορφή διαταραχής της χρώσης του δέρματος. Εμφανίζεται συχνά σε βρέφη και νήπια που η διατροφή τους περιέχει μεγάλες ποσότητες κίτρινων ή πορτοκαλί σε χρώμα φρούτων και λαχανικών με αποτέλεσμα το δέρμα τους να αποκτά πορτοκαλί χροιά!

Η χρώση προκύπτει λόγω υπερβολικής λήψης μιας φυσικής χρωστικής του καροτενίου. Τα καροτενοειδή αποτελούν προβιταμίνες Α και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Περιλαμβάνουν τα α και β καροτένια και το λυκοπένιο. Οι χρωστικές αυτές βρίσκονται κυρίως στα καρότα και τις γλυκοπατάτες, αλλά και στα μάνγκο, τις πιπεριές, τα πεπόνια, τα ροδάκινα και τις τομάτες.

Η αλλαγή της χροιάς του δέρματος είναι ιδιαίτερα εμφανής στις περιοχές με αυξημένους ιδρωτοποιούς αδένες, εμφανίζεται σε παλάμες, πέλματα και στη ρινοπαρειακή αύλακα.

Για την αντιμετώπιση της καροτιναιμίας αρκεί ο περιορισμός της κατανάλωσης των προαναφερθέντων τροφίμων και ιδιαίτερα του καρότου και της γλυκοπατάτας για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι αν και η καροτιναιμία αποτελεί καλοήθη κατάσταση, σπανιότερα εμφανίζεται στα πλαίσια νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η ψυχογενής ανορεξία, αλλά και σε νόσους του ήπατος και των νεφρών.

Για την ιστορία, ο κύριος Αγησίλαγος τελικά θεραπεύτηκε… Το πως ακριβώς, νομίζω ότι αξίζει να το απολαύσετε ακούγοντας παρέα με τα παιδιά σας το ομώνυμο μουσικό παραμύθι.

Fun facts για τα καροτένια:

  • Αν και αποτελούν κατά βάση φυτικής προέλευσης χρωστικές, μπορούν να παραχθούν από ορισμένα ακάρεα.
  • Το χαρακτηριστικό χρώμα των φλαμίνγκο οφείλεται στα καροτένια. Αν τώρα η διατροφή τους δεν τα περιέχει, τα φλαμίνγκο γίνονται… λευκά!
  • Η παρουσία καροτενίων στα καρότα διαπιστώθηκε από τον Heinrich Wilhelm Ferdinand Wackenroder κατά τη διάρκεια ερευνάς του για αντιελμινθικά. Δημοσίευσε το εύρημά του το 1831.
  • Καροτένια βρίσκονται και στα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.
  • Καροτένια χρησιμοποιούνται για τον τεχνητό χρωματισμό τροφίμων.

Create your account