Δασικές πυρκαγιές και μέτρα προστασίας

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τη συχνότητα αλλά και την ένταση των δασικών πυρκαγιών. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις καθώς το αναπνευστικό τους σύστημα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Ο καπνός από δασικές πυρκαγιές περιέχει μικροσωματίδια και τοξικές ουσίες που μπορούν να εισχωρήσουν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές. Η έκθεση σε καπνό μπορεί να προκαλέσει βήχα ή και αναπνευστική δυσχέρεια, ενώ άτομα με προϋπάρχουσα πνευμονική νόσο όπως άσθμα, είναι πιο επιρρεπή σε σοβαρές επιπλοκές.

  • Παρακολουθήστε την ποιότητα του εξωτερικού αέρα. Χρησιμοποιήστε εφαρμογές και ιστότοπους για να ελέγχετε την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σας (Πιέστε εδώ). Όταν η ποιότητα αέρα δεν είναι ικανοποιητική, περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες των παιδιών.
  • Διατηρήστε καθαρό αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού: Σε περίπτωση που η περιοχή σας επηρεάζεται από δασική πυρκαγιά, κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες για να αποτρέψετε την εισροή καπνού. Χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Η στάχτη αποτελεί πρόσθετο κίνδυνο. Εκτός από πρόκληση εγκαυμάτων, ακόμα και η κρύα στάχτη περιέχει τοξικές ουσίες, είναι ερεθιστική για το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Κατά τον καθαρισμό και απομάκρυνση της στάχτης αποφύγετε να τη σκορπίσετε στον αέρα. Για το σκοπό αυτό βρέχετε πρώτα ελαφρά την περιοχή και αποφύγετε τη χρήση φυσητήρα φύλλων ή ηλεκτρικής σκούπας/ αναρροφητήρα.
  • Για την αποτροπή εισπνοής τοξικών σωματιδίων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάσκα με φίλτρο τουλάχιστον FFP2. Υπενθυμίζουμε ότι η χρήση μάσκας υπό επίβλεψη ενηλίκου είναι ασφαλής από την ηλικία των δύο ετών.
  • Στην περίπτωση που το παιδί σας έχει λερωθεί ή εκτεθεί σε καπνό ή στάχτη, αφαιρέστε άμεσα τα ρούχα και πλύνετέ τα ξεχωριστά, ξεπλύνετε καλά το σώμα και ιδιαίτερα τα χέρια και εκτεθειμένα μέρη, ξεπλύνετε με άφθονο νερό τα μάτια.

Η προστασία των παιδιών από τις επιπτώσεις του καπνού από δασικές πυρκαγιές είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη υγεία τους. Τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα παραμείνουν υγιή.

Create your account