Η περίπτωση της Emma Gibson

Η Emma Gibson ήρθε στη ζωή στο Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 25 Νοεμβρίου 2017. Η Emma και η μητέρα της Tina, γεννημένη το 1991, θα μπορούσαν βέβαια να είναι και συνομήλικες, …υπό άλλες όμως συνθήκες.

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ¨γρίφο¨ δεν κρύβεται σε κάποιο φιλοσοφικό παράδοξο. Η σύλληψη της Emma συνέβη πολλά χρόνια πριν τη γέννησή της. Ως έμβρυο τοποθετήθηκε σε κατάψυξη στις 14 Οκτωβρίου του 1992, όταν η μητέρα της Τίνα ήταν περίπου σε ηλικία ενός έτους.

Η Emma, δεν είναι το μοναδικό έμβρυο που παρέμεινε για χρόνια σε κατάσταση ψύξης, ούτε καν το γηραιότερο. Η Tina 3 χρόνια αργότερα έφερε στη ζωή τη βιολογική δίδυμη αδελφή της Emma, Molly (φαίνεται στη φωτογραφία) η οποία είχε ως έμβρυο τοποθετηθεί σε κρυοσυντήρηση ταυτόχρονα με την Emma. Σε μια άλλη καταγραφή, τα δίδυμα Lydia και Timothy Ridgeway παρέμειναν ως έμβρυα σε βαθειά ψύξη σε υγρό άζωτο για 30 χρόνια πριν τελικά γεννηθούν το Νοέμβριο του 2022.

Η οικογένεια Gibson. Η τρίχρονη Emma, η μικρή αδελφή της Molly και οι γονείς τους.
Credit: Haleigh Crabtree Photography

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν εκατομμύρια κατεψυγμένα έμβρυα παγκοσμίως, με τις εκτιμήσεις να διαφέρουν ανάλογα με την πηγή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, ο αριθμός των κατεψυγμένων εμβρύων εκτιμάται να φτάνει τα 1,4 εκατομμύρια. Η πρακτική της κρυοσυντήρησης εμβρύων είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες, και η μακροχρόνια αποθήκευση αυτών των εμβρύων αποτελεί θέμα με πολλές νομικές και ηθικές προεκτάσεις.

Πολλά από αυτά τα έμβρυα δημιουργούνται κατά τη διάρκεια θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), όπου συχνά παράγονται περισσότερα έμβρυα από όσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα. Αυτά τα έμβρυα μπορούν να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση, δωρεά, ή ακόμα και για ερευνητικούς σκοπούς.

Η ακριβής καταγραφή των κατεψυγμένων εμβρύων είναι δύσκολη, καθώς εξαρτάται από την καταγραφή των δεδομένων από τις κλινικές γονιμότητας και την ισχύουσα νομοθεσία σε κάθε χώρα.

Και ενώ η κρυοσυντήρηση εμβρύων αποτελεί μια σημαντική τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επισημαίνονται αρκετοί προβληματισμοί που σχετίζονται με τη χρήση της.

Νομικά και Ηθικά Ζητήματα:

  • Οι νομικές διαμάχες για το καθεστώς ιδιοκτησίας των εμβρύων μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, ειδικά σε περίπτωση διαζυγίου ή διαφωνίας μεταξύ των δωρητών.
  • Υπάρχει σημαντικό ηθικό ζήτημα σχετικά με την καταστροφή των κατεψυγμένων εμβρύων που δεν θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και για το συνολικό χρονικό διάστημα διατήρησής τους.

Κόστος και Προσβασιμότητα:

  • Το κόστος της κρυοσυντήρησης και της αποθήκευσης εμβρύων μπορεί να είναι υψηλό, περιορίζοντας την πρόσβαση στη δυνατότητα αυτή για μεγάλο αριθμό οικογενειών.
  • Οι ετήσιες χρεώσεις αποθήκευσης δυνατό να αποτελέσουν πρόσθετο, σημαντικό οικονομικό βάρος μακροπρόθεσμα.

Επιτυχία και Αποτελεσματικότητα:

  • Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα κατεψυγμένα έμβρυα δεν επιτυγχάνουν να επιβιώσουν από τη διαδικασία απόψυξης.
  • Η επιτυχία της εμφύτευσης και της τελικής έκβασης της εγκυμοσύνης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα των εμβρύων αλλά και παράγοντες που αφορούν στη δέκτρια.

Η κρυοσυντήρηση εμβρύων αποτελεί τεχνολογία με σημαντικές δυνατότητες και πλεονεκτήματα. Θέτει παράλληλα μια σειρά προβληματισμών και προκλήσεων που δεν πρέπει να αγνοούνται. Για τα ζευγάρια που ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη τεχνική είναι σημαντική η αναλυτική ενημέρωση για τη λήψη της τελικής τους απόφασης.

Create your account