Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2024 – Επισημάνσεις

Αναρτήθηκε επίσημα την 26/7/24 στη σελίδα του Υπουργείου Υγείας το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2024.

Επισημαίνουμε τις τροποποιήσεις σε σχέση με το μέχρι τώρα σε ισχύ Πρόγραμμα.

Εμβόλιο MenB-4C (BEXSERO), εναντίον του μηνιγγιτιδοκόκκου της οροομάδας Β

Συστήνεται πλέον (και καλύπτεται οικονομικά από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία) για όλα τα βρέφη και νήπια ηλικίας 2 έως 18 μηνών.

Για ηλικίες άνω των 18 μηνών και έως 18 ετών δεν υπάρχει τροποποίηση σε σχέση με το προηγούμενο Πρόγραμμα. Συστήνεται, δηλαδή (και καλύπτεται οικονομικά από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία), μόνο για άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Εμβόλιο HPV-9 (GARDASIL 9), εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων

Χορηγείται πλέον, ανεξαρτήτως ηλικίας έναρξης του εμβολιασμού, σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών. Εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου. Μέχρι σήμερα για άτομα που εμβολιάζονταν για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 15 ετών συστηνόταν χορήγηση σε σχήμα 3 δόσεων.

Αντιγριπικός εμβολιασμός

Συστήνεται ετησίως ο εμβολιασμός κατά της γρίπης για το σύνολο των ατόμων ηλικίας 6 μηνων έως 5 ετών.

Για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν υπάρχει τροποποίηση σε σχέση με το προηγούμενο Πρόγραμμα. Συστήνεται δηλαδή για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Εμβόλιο εναντίον της Covid-19

Το εμβόλιο εναντίον της Covid-19 συστήνεται σε άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μέχρι τώρα, αν και υπήρχε σχετική σύσταση του ΕΟΔΥ, δεν γινόταν αναφορά στο συγκεκριμένο εμβολιασμό στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Create your account