Επιστροφή στα θρανία – Οδηγός επιβίωσης

Καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους, η προετοιμασία για την επιστροφή στη σχολική ρουτίνα γίνεται απαραίτητη. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Ενημέρωση Εμβολιασμών και Υγειονομικός Έλεγχος: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι πλήρως εμβολιασμένο και έχει υποβληθεί στους απαραίτητους ιατρικούς ελέγχους πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά.
  • Θρεπτική και Ισορροπημένη Διατροφή: Οι καλοκαιρινές διατροφικές ατασθαλίες δεν πρέπει να συνεχιστούν. Επιμείνετε στη μεσογειακή διατροφή, οργανώνοντας μικρά και συχνά γεύματα που καλύπτουν όλες τις διατροφικές ομάδες. Μην ξεχνάτε ότι ένα πλούσιο και ισορροπημένο πρωινό είναι καθοριστικό για την ενέργεια, τη συγκέντρωση και την απόδοση του παιδιού στο σχολείο. Επιλέξτε πρωινά πλούσια σε πρωτεΐνη, και για τις μέρες με πιεσμένο πρόγραμμα, προτιμήστε ένα γρήγορο σπιτικό σνακ ή μια μπάρα δημητριακών.
  • Επαναφορά Ρουτίνας Ύπνου: Κατά τη διάρκεια των διακοπών, τα ξενύχτια και ο ύπνος μέχρι το μεσημέρι μπορεί να ήταν ο κανόνας, ιδιαίτερα για τους εφήβους. Ρυθμίστε το ωράριο ύπνου τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολείου για να εξασφαλίσετε ομαλή προσαρμογή στο νέο πρόγραμμα. Σταθεροποιήστε την ώρα κατάκλισης και περιορίστε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μία ώρα πριν τον ύπνο.
  • Διαδρομή προς και από το Σχολείο: Εάν το παιδί σας πρόκειται να πηγαίνει και να επιστρέφει μόνο από το σχολείο, εκπαιδεύστε το σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση. Κάντε μαζί τη διαδρομή για να του δείξετε ενδεχόμενους κινδύνους και να το προετοιμάσετε κατάλληλα.
  • Οργάνωση Σχολικών Υποχρεώσεων: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να οργανώσει το διάβασμά του και τις σχολικές του δραστηριότητες. Εάν δυσκολεύεται, χρησιμοποιήστε τεχνικές όπως χρονομέτρηση και λίστες ελέγχου εκκρεμοτήτων, με τη δική σας επίβλεψη.
  • Φιλικό προς τη μελέτη περιβάλλον: Δημιουργήστε ένα ήσυχο και απομονωμένο μέρος στο σπίτι για τις σχολικές εργασίες του παιδιού σας. Αυτός ο χώρος πρέπει να προάγει τη συγκέντρωση και να περιορίζει τις περισπάσεις. Προγραμματίστε επαρκή χρόνο για μελέτη καθημερινά και λάβετε υπόψη αυτόν τον χρόνο όταν σχεδιάζετε εξωσχολικές δραστηριότητες.
  • Συμμετοχή σε Εξωσχολικές Δραστηριότητες: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε δραστηριότητες που ενισχύουν τις κοινωνικές του δεξιότητες και καλλιεργούν τα ενδιαφέροντά του.
  • Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου: Διδάξτε στο παιδί σας τις βασικές αρχές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Συζητήστε για την ψευδή πληροφόρηση και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων, ενώ παράλληλα ορίστε χρονικά όρια για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Θυμηθείτε ότι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει την επίβλεψη των παιδιών κατά τη χρήση του διαδικτύου.
  • Ενημέρωση για το Bullying: Μιλήστε στο παιδί σας για το bullying, ώστε να μπορεί να το αναγνωρίζει και να το αντιμετωπίζει, διασφαλίζοντας ότι αισθάνεται ασφαλές στο σχολείο.
  • Ασφαλές περιβάλλον επικοινωνίας: Συζητήστε με το παιδί σας για τις ανησυχίες του σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο και προσφέρετε υποστήριξη για να αντιμετωπίσει το άγχος ή την πίεση που μπορεί να νιώθει. Δημιουργείστε ασφαλές περιβάλλον επικοινωνίας για το παιδί σας. Διαβεβαιώστε το ότι μπορεί να σας πει οτιδήποτε και κάντε σαφές ότι κάθε συζήτηση που θα γίνει θα πραγματοποιηθεί χωρίς διάθεση κριτικής. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), τα παιδιά συχνά αποφεύγουν να μιλήσουν για “ευαίσθητα” θέματα και μπορεί να είναι ακόμη πιο διστακτικά αν νιώθουν ότι θα δεχτούν κριτική.
  • Καλλιέργεια Θετικής Στάσης: Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει και να διατηρήσει μια θετική στάση απέναντι στο σχολείο και τις προκλήσεις που μπορεί να συναντήσει. Ενθαρρύνετέ το να δει τη μάθηση ως μια συναρπαστική ευκαιρία για ανάπτυξη και εξέλιξη.
  • Επικοινωνία με τους Δασκάλους: Διατηρήστε μια ανοιχτή και συνεχή επικοινωνία με τους δασκάλους, ώστε να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται. Ζητήστε συστάσεις για δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι και εκφράστε τις ανησυχίες σας, εάν υπάρχουν.
  • Παραμείνετε σε εγρήγορση: Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με το παιδί σας ή παρατηρήσετε αλλαγές στην ψυχική υγεία ή τη συμπεριφορά του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας. Αξιοσημείωτες αλλαγές στο βάρος, τον ύπνο, τις διατροφικές συνήθειες και άλλες καθημερινές συνήθειες είναι σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Create your account