Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε την 15/4/2 τη διάγνωση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης μέχρι σήμερα αιτιολογίας, στη Μεγάλη Βρετανία.
Τα κρούσματα, αφορούν σε υγιή, μέχρι τη διάγνωση, παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Μέχρι τις 8 Απριλίου, 74 περιπτώσεις είχαν διαπιστωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στις οποίες είχε αποκλειστεί η σύνδεση με γνωστούς ιούς ηπατίτιδας.
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν ίκτερο (κίτρινη χροιά του δέρματος και του λευκού των ματιών), διαρροϊκές κενώσεις, εμετούς και κοιλιακό άλγος. Ο εργαστηριακός έλεγχος των πασχόντων αποτύπωσε σημαντική αύξηση των επιπέδων των τρανσαμινασών (ηπατικών ενζύμων) στο αίμα. Το σύνολο των ασθενών νοσηλεύθηκαν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να σχετίζονται με τη μορφή αυτή ηπατίτιδας. Εκτός από μία περίπτωση δεν φάνηκε να υπάρχει επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ των κρουσμάτων.
Στα πλαίσια της διερεύνησης της αιτιολογίας της λοίμωξης, αποκλείστηκαν οι γνωστές μορφές ιογενούς ηπατίτιδας. Σε αρκετούς ασθενείς διαπιστώθηκε η παρουσία του SARS-CoV-2 (αίτιο της COVID-19) ή αδενοϊού. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πρόσφατα παρατηρηθεί έξαρση σε λοιμώξεις με αδενοϊό παράλληλα με το επιδημικό κύμα της COVID-19. Η αιτιολογική σύνδεση της αναφερόμενης οξείας ηπατίτιδας με τους παραπάνω ιούς δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Ταυτόχρονα διενεργείται έλεγχος για την αναζήτηση άλλων δυνητικά αιτιολογικών παραγόντων (ιών, χημικών και τοξικών ουσιών). Μετά την ενημέρωση ανίχνευσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ολιγάριθμες περιπτώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία και την Ισπανία.
Στην παρούσα φάση οι υγειονομικές υπηρεσίες παραμένουν σε εγρήγορση όσον αφορά στην ανίχνευση νέων περιπτώσεων. Αν και υπάρχουν ενδείξεις συσχέτισης της οξείας αυτής ηπατίτιδας με λοίμωξη από αδενοϊό και SARS-CoV-2 υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που τελούν υπό διερεύνηση όσον αφορά στην αιτιοπαθογένεια της νόσου.
Η λοίμωξη από αδενοϊό εμφανίζεται με πληθώρα μη ειδικών συμπτωμάτων (ρινίτιδα, φαρυγγαλγία, διόγκωση λεμφαδένων, επιπεφυκίτιδα, βήχας, πυρετός, διάρροιες, έμετοι). Πρόκειται για ιδιαίτερα συχνή λοίμωξη κατά την παιδική ηλικία και σπάνια συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές.
Η ψυχραιμία και η βασική τήρηση των συνήθων μέτρων υγειονομικής προστασίας είναι σημαντικά.