Τεχνητή Νοημοσύνη και ανίχνευση Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος

Ο όρος στερεοτυπικές κινήσεις  αναφέρεται σε επαναλαμβανόμενες, μηχανικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα πετάρισμα των χεριών, λίκνισμα του κορμού, κινήσεις των δακτύλων. Παρατηρούνται σε άτομα που ανήκουν  στο αυτιστικό φάσμα, σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζουν τελετουργικό χαρακτήρα και περιλαμβάνονται στα κριτήρια διάγνωσης της διαταραχής.

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη (Barami T, Manelis-Baram L et al. Automated Analysis of Stereotypical Movements in Videos of Children With Autism Spectrum Disorder. JAMA Network Open. Σεπτέμβριος, 2024), αξιολόγησε τις δυνατότητες αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης στην ανίχνευση στερεοτυπικών κινήσεων σε βίντεο παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. 

Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος χρησιμοποιεί τεχνολογία βαθιάς μάθησης. Στη μορφή αυτή μηχανικής μάθησης, η τεχνητή νοημοσύνη δεν λαμβάνει ορισμένο προγραμματισμό και οδηγίες αλλά εκπαιδεύεται εντοπίζοντας μοτίβα και χαρακτηριστικά σε ένα σύνολο δεδομένων που της παρέχεται.  

Για τη συγκεκριμένη μελέτη το υπολογιστικό σύστημα τροφοδοτήθηκε με βίντεο συνολικής διαρκείας 580 ωρών, από αξιολογήσεις 241 παιδιών με Δαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Στη συνέχεια 7352 τμήματα βίντεο εκτιμήθηκαν από το σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης σε αντιπαραβολή με έλεγχο από ομάδα ερευνητών. Ο αλγόριθμος μπόρεσε να αναγνωρίσει τις στερεοτυπικές κινήσεις με μια εντυπωσιακή ευαισθησία, της τάξης του 92.53%. Ταυτόχρονα όμως έδειξε μια τάση για εμφάνιση ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων (ειδικότητα 66.82%).

Η υψηλή ευαισθησία του αλγορίθμου υπόσχεται νέες δυνατότητες για την αντικειμενική και πρώιμη ανίχνευση των χαρακτηριστικών αυτών κινήσεων συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση και υποστήριξη των ασθενών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος.

Create your account