Ιός δυτικού Νείλου

Ο ιός του δυτικού Νείλου προσβάλει κατά κύριο λόγο πτηνά. Η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο γίνεται κατά κανόνα από τσιμπήματα κουνουπιών και σπανιότερα από μεταγγίσεις ή μεταμόσχευση οργάνων. Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί από άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά ενώ δεν μεταδίδεται με το άγγιγμα, το φιλί ή την κοινή χρήση αντικειμένων με πάσχοντα.

Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1937 στην Ουγκάντα και έκτοτε έχει παρουσιάσει εποχιακές επιδημίες σε διάφορες χώρες, ανάμεσα τους και στην Ελλάδα. Η έξαρση των κρουσμάτων συμβαίνει κατά κανόνα τον Αύγουστο και τις αρχές Σεπτεμβρίου, η διάρκεια της έξαρσης είναι δυνατόν να είναι μεγαλύτερη σε ηπιότερα κλίματα.

Μόνο το 25% των νοσούντων από τον ιό του το δυτικού Νείλου παρουσιάζουν συμπτώματα. Η συμπτωματολογία εμφανίζεται γενικά μεταξύ 2 και 15 ημερών από τη λοίμωξη. Μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζουν άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

In a nutshell

  • μεταδίδεται από κουνούπια
  • κυρίως εμφανίζεται τον Αύγουστο
  • επώαση 2 - 15 ημέρες
  • συμπτώματα για ημέρες - εβδομάδες
  • υποστηρικτική θεραπεία

Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει πονοκέφαλο, μυϊκά άλγη, μειωμένη όρεξη, εξάνθημα και σπανιότερα ναυτία, εμετό, διαρροικές κενώσεις και κοιλιακό άλγος. Η διάρκεια των συμπτωμάτων ποικίλλει από μερικές μέρες μέχρι και εβδομάδες.

Μικρός αριθμός ασθενών παρουσιάζει σοβαρή λοίμωξη με νευρολογικές εκδηλώσεις. Μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσο παρουσιάζουν άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, πάσχοντες από κακοήθεια, άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή. Οι νευρολογικές εκδηλώσεις της νόσου είναι δυνατόν να παραταθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σημειώνουμε ότι μόνο το 40% των πασχόντων απο. σοβαρή λοίμωξη έχει αποκατασταθεί μετά από ένα χρόνο, ενώ από τους ασθενείς που παρουσιάζουν παράλυση μόνο το ένα τρίτο θα αποκατασταθεί πλήρως. Περίπου το 10% των σοβαρών λοιμώξεων θα οδηγήσουν σε θάνατο.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την αντιμετώπιση του νοσήματος. Ο ιός αυτοπεριορίζεται ενώ η αντιμετώπιση του ασθενούς είναι υποστηρικτική. Σε σοβαρές περιπτώσεις η νοσηλεία κρίνεται απαραίτητη.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου. Η πρόληψη της νόσου βασίζεται στην αποφυγή τσιμπήματων από κουνούπια

Newsletter

Create your account